Istranca Dağları

Ülkemizin kuzeybatısında, Karadeniz Kıyı Şeridi boyunca, İstanbul Boğazı’ndan Bulgaristan’a doğru uzanan Istranca Dağları, tamamen ormanlarla kaplı bir dağ zinciridir. Dağların kuzey yamacı zengin kayın ormanları, güney yamacı ise geniş meşe ormanları ile kaplıdır.

Avrupa'nın En Büyük Longoz Ormanı

Istranca Dağları, Trakya Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük doğal yaşam alanlarından biridir. Tamamen kendine özgü bir habitata sahip olan Istranca Ormanları, onbinlerce canlı çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede bulunan İğne Ada Longoz Ormanı ise hem ülkemizdeki hem de Avrupa'daki en büyük longoz ormanıdır. Longoz ormanları, su altında kalabilen ormanlık alanlardır ve oldukça nadir rastlanan ekosistemlerdir.

Biyolojik Çeşitlilik ve Yaban Hayatı

Istranca Dağları, Kuzey Marmara Bölgesi'nin neredeyse tamamını kaplayan geniş bir alana yayılır. 'Bakir ormanlarıyla öne çıkan bu bölge, aynı zamanda bütün Marmara Bölgesi'nin akciğerleri konumunda olup, bölge için zengin bir oksijen kaynağıdır. El değmemiş doğası sayesinde birçok canlı türüne ev sahipliği yapan Istranca Dağları, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça önemlidir. Orman Bakanlığı tarafından bölgede biyolojik çeşitliliği korumaya ve yaban hayatı geliştirmeye yönelik çeşitli projeler yürütülmektedir.

Dağlara Hayat Veren Su Kaynakları

Coğrafi konumu, iklim yapısı, jeolojik yapısı ve bakir doğası sayesinde Istranca Dağları son derece değerli su kaynaklarına sahiptir. Bu kaynaklar, dağlardaki yaban hayatın ve ekosistemlerin sürdürülmesi ile birlikte aynı zamanda bölgedeki yerleşim yerlerinin su ihtiyacını karşılayan önemli su rezervlerini oluşturmaktadır.